Yksi iho hoidettavana

Jälleen vuodenajan vaihtumisen aikaan on hyvä kiinnittää huomio kohti suurinta elintämme. Meillä on vain yksi iho, yksi vartalo, yhdet kasvot ja vain yksi tapa pitää siitä huolta. Eli hoitaa sitä oikeilla tuotteilla. Se, että ei kärsi jostain iho-ongelmasta ei välttämättä tarkoita sitä, että iho on parhaassa mahdollisessa kunnossa. Olen kuullut asiakkaan sanovan, että hän on aina pessyt käsisaippualla koko kehon päästä varpaisiin ja koskaan ei ole ongelmia ollut. Totesin vain, että Ok. Näin myös yhden dokumentin, jossa haluttiin todistaa, että kasvovoiteen käyttö on yhtä tyhjän kanssa eikä tosiasiassa vaikuta ihon pinnan kosteustasapainoon juuri lainkaan. Silloin meinasin mennä tv-ruudusta läpi. Tyydyin huutamaan ruudulle, että “Tervetuloa Suomeen kokeilemaan elämää ilman kasvovoidetta”. Monen dokumentin ja tutkimuksen suuri ongelma on se, että niiden avulla halutaan todistaa OMA mielipide oikeaksi. Ja se vaikeuttaa suuresti meidän kuluttajien päätöksentekoa. Ihan samaa “sekoilua” saamme todistaa mm. ruokamaailmassa. Yksi sanoo kananmunan nostavan kolesterolia, toinen kumoaa väitteen.

Kylmä fakta nyt kuitenkin on se, että iho ei pärjää omillaan ilman meidän apua. Usein kuultu kauneus tulee sisältä päin-fraasi pitäisi jokaisen kehystää kodin seinälle, sillä se mitä laitamme suuhumme vaikuttaa äärimmäisen paljon ihon kuntoon. Mutta koska ihoa haastetaan koko ajan ulkopuolelta, on vain järkevää auttaa sitä puolustautumaan. Varsinaisen kosteutensa iho kuitenkin saa siis sisältä päin. Juotu vesi imetään kapillaarien kautta ihon puolelle, joten jos vettä ei juo tarpeeksi, voit olla varma, että iho kärsii kuivuudesta. Joillakin ihotuotteilla on sellainen hyvä ominaisuus, että ne osaavat sitoa kosteutta itseensä ympäriltään (humektantit) kuten ihosta ja ilmasta, mutta miten käy, kun ilma ympärillämme on kuivaa, kuten aina talviaikaan. Mistä tuo tuote imee itseensä kaiken kosteuden, jos sitä ei ole ilmasta saatavilla…? Kyllä, ihosta. Ihotuotteet kuitenkin sisältävät yleensä myös okklusiivisen aineen, eli aineen, joka estää vettä haihtumasta. Tässä siis jo pari syytä, miksi tuotteiden ominaisuuksiin pitää kiinnittää huomiota ja tuotteita usein vaihdellaan vuodenajan mukaan.

Mistä sitten tunnistaa hyvän tuotteen, kun kaikki INCI-listat (ainesosalista) näyttävät toistensa kopioilta? Kokeilemalla. Rahaa toki säästyy, kun käy ensin kosmetologin tai muun ihon asiantuntijan analyysissä. Analyysi on (tai ainakin pitäisi olla) aina osa hoitolassa tehtävää hoitoa, jossa saadaan kartoitettua ihon ongelmat ja tarpeet. Kosmetiikkaostoksilla selviää toki myös itsenäisestikin, mikäli jaksaa kaivaa netistä tarpeeksi tietoa ja oikeilta sivustoilta. Teksti venyy kilometrin mittaiseksi, jos alan nyt kaivelemaan raaka-aineista kaiken mahdollisen, joten yritän kiteyttää lyhyesti.

Ainesosaluettelot rakentuvat niin, että se mitä on eniten, mainitaan ensimmäisenä ja vähiten on listan lopussa. Joten tässä piileekin osa jutun pirullisesta käänteestä. Sinulla on kaksi purkkia, joiden lista menee seuraavasti; water, glyserin, caprylyl glycol, linalool retinyl palmitate, salicylic acid, tocopherol, limonene, benzyl alcohol (tarkista oma voidepurkkisi, jotain noista löytyy aivan varmasti), toinen purkki maksaa 12 € ja toinen 42 €. Molempia myydään vitamiinipitoisena voiteena. Juju piilee pitoisuuksissa. Toisen purkin veden osuus voi olla 90 %, jolloin hoitaville aineille jää jaettavaksi loput 10 %, siinä missä toinen voide sisältää 70 % vettä ja hoitavia aineita on näin ollen prosentuaalisesti enemmän. Tämä on nyt kärjistetty esimerkki, joten alan ihmiset älkää nirhatko tästä hyvästä 😉. Mutta idea varmasti selvisi. Noita pitoisuuksia ei kukaan kuluttaja tai jälleenmyyjä saa koskaan tietää, joten siksi meidän on vain luotettava tuottajiin, mutta tärkeintä on tosiaan omat kokemukset ja tuntemukset.

Hyvä on myös ymmärtää, että muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta mikään kosmetiikka EI IMEYDY ihon pintakerroksia syvemmälle! Niiden päätehtävä on hoitaa ihon pintaa. Tekstin alta löytyy linkki tekstiin, joka käsittelee enemmän tuota ainesosien ihmeellistä maailmaa. Ja nyt ennen kuin tämä lähtee aivan lepattamaan toiseen aiheeseen, esittelen sen malliesimerkin ihon oikeanlaisesta hoidosta. Vaiheet voivat tuntua työläiltä, mutta kaikkeen rutinoituu. Myyn itse kotihoitoa arjen hemmotteluhetkenä ja oli ihana kuulla eräältä asiakkaalta, kuinka hän oli ottanut heitostani kopin ja nauttii nyt suuresti ihonhoitorutiineistaan. Jokainen meistä ansaitsee hetken hemmottelun ja sen voi helposti toteuttaa kotona. JOKA ILTA!

PESE!!!

Päivittäinen pesu ei ole vain niille, jotka meikkaavat päivittäin. Jo lyhyt lenkki ulkona altistaa ihosi ilman saasteille ja vaikka eläisit täysin eristetysti ja steriilisti, ihosi irrottaa itsestään kuolleita ihosoluja, erittää talia ja hikoilee. Pese siis myös omat kuona-aineesi iholta pois. Vaihtoehtoja löytyy jokaiselle ihotyypille. Kärjistetysti maitomaiset ja vaahdot sopivat kuivalle tai herkälle iholle ja geelit paremmin paksulle ja/tai rasvoittuvalle iholle. Aamulla voi riittää pelkkä pesu vedellä, mutta illalla on hyvä käyttää puhdistusainetta.

VALMISTELE

Kasvoveden tehtävä ei ole pestä loppuja likoja tai meikkejä pois. Jos siis käytät vanulappuja kasvoveden kanssa ja lappuihin jää likaa tai meikkiä, et ole pessyt tarpeeksi hyvin. Kasvovesi olisi hyvä levittää iholle käsien kautta taputellen ja jättää iho hieman kosteaksi. Kasvovesi ainesosiensa perusteella rauhoittaa ihoa, kosteuttaa, vahvistaa tai supistaa ihohuokosia ja tasoittaa ihon pH:n ja valmistelee ihon ottamaan vastaan seuraavan vaiheen. Vinkki! Mikäli meikkaat voimakkaasti, poista silmä- ja huulimeikki silmämeikinpoistoaineella ja pyyhi iho ensin misellivedellä kostutetulla vanulapulla. Valtaosa meikistä jää siihen kiinni.

KUORI

Kuten aiemmin mainittu, iholta irtoaa kuollutta solukkoa koko ajan ja ellei niitä huolehdi iholta pois, ei hoitotuotteetkaan pääse vaikuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla vaan jäävät lepäämään kuolleen solukon päälle. Kuori iho siis vähintään kerran viikossa, joko entsymaattisella kuorinta-aineella, missä ei siis ole kuorivia kiteitä vaan sen sisältämät uutteet ja/tai entsyymit ns. liottavat kuolleen solukon pois. Tai jos nahka kestää, niin käytä reakuorintaa. Mutta älä käytä muovisia mikrokiteitä! Kuorinnoista on myös aivan oma teksti tulossa. Voit halutessasi käyttää kasvovettä ennen ja jälkeen kuorinnan.

HOIDA, HELLI, KOSTEUTA, RAVITSE, SUOJAA, RAKASTA

Parhaimmillaan olet tunnollinen ja sinulla on erikseen silmänympärysvoide, päivävoide ja yövoide. Syystä että, iho silmien ympärillä on erilaista, ohuempaa ja herkempää ja päivällä ihosi saattaa vaatia voiteelta erilaisia vaikutuksia, kuin illalla ennen nukkumaan menoa. Yö on hyvää aikaa hoitaa, ravita ja teho-kosteuttaa ihoa. Äläkä unohda aurinkosuojaa. Myös talviaikaan.

TÄSMÄ-HOIDA

Neuvon usein käyttämään kasvonaamioita samana päivänä, kun kasvot kuoritaan. Naamiot yleensä tasapainottavat ihon toimintoja ja voivat rauhoittaa ihoa, unohtamatta kosteutusta. Huomaa, että joitakin naamioita on suunniteltu yö-käyttöön. Boosterit, seerumit ja öljyt tuovat helpotusta kireään ihoon etenkin talvikaudella. Niillä voidaan kuitenkin hoitaa lukuisia muitakin iho-ongelmia niiden sisältämien raaka-aineiden perusteella. Täsmä-tuotteisiin kuuluu myös aineet, jotka on suunniteltu hoitamaan jotain tiettyä ihovaivaa. Ruusufinni, akne, aurinkoihottuma, atopia, psoriasis, mustapäät, finnit, silsa ja kumppanit todella vaativat oikeanlaiset tuotteet joko hoitamaan tai tasapainottamaan tilannetta. Käänny aina ammattilaisen puoleen iho-ongelmien kanssa ja mikä tärkeintä, käytä tuotteita aina annettujen ohjeiden mukaisesti.

Eli ei se ihonhoito niin kovin raskasta ole. Ja kun jokaisella varmasti on omat murheensa, niin miksi kärsiä oikuttelevasta ihosta, kun apu on usein aivan käden ulottuvilla. Ja argumenttina teille, joilla ei ole ihon kanssa MITÄÄN ongelmia: ikä ei tule yksin! Muistakaa ennaltaehkäisy 😉

Mutta mikäli ihosi kunto on ihan oikeasti hyvä, niin todella hyvä niin. Pidä kuitenkin huoli siitä, että tilanne myös pysyy hyvänä, sillä usein tuhon jäljet tulevat jälkijunassa. Ja viimeisenä kirjoittajan huomio: Muista, että iho ei rajoitu vain kasvojen alueelle, vaan sinulla on koko upea vartalosi hellittävänä.

<3:lla Paula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *