Hapot ihonhoidossa

Happokuorinnat ovat olleet viime aikoina suuressa suosiossa, vaikka kyseessä ei suinkaan ole mikään uusi hoitomuoto. Happojen teho ja monikäyttöisyys on ollut asiantuntijoiden tiedossa jo kauan ja me kauneusalan ammattilaiset olemme hyödyntäneet niitä ihan perus kasvohoitojenkin yhteydessä. Hoitolassa ja kotona käytettävät hapot ovat täysin samoja, mutta happopitoisuudessa ja voimakkuudessa on eroja. Hoitolassa iholle voidaan aiheuttaa ns. hallittu palo, koska ammattilaisilla on tarvittava osaaminen aineiden käytön suhteen. 

Ihonhoidossa käytettävät hapot ovat AHA-, BHA- ja PHA-happoja. Kaikkia happoja yhdistää yksi tekijä; ne ovat kaikki ihoa kuorivia. Toiminta perustuu siihen, että ne kuorivat iholta pois kuolleen eli päällimmäisen ihosolukon. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että happoja käyttämällä iho ohenee. Kemialliset happokuorinnat on hyvä erottaa lääkäriasemilla tehtävästä TCA-kuorinnasta, joka tehdään trikloorietikkahapolla. Kyseessä on siis ihotautilääkärin tekemä keskisyvä kuorinta, joka poistaa ihokerroksia hieman enemmän. Toipumisaika tällaisesta kuorinnasta on n.5-8 päivää.  

Kosmetologin käyttämät ja jälleenmyymät hapot voivat olla soveltuvia jopa päivittäiseen käyttöön, mutta erikoishoidossa käytettävä happo on yleensä pH-tasoltaan niin matala, että se ei sovellu kuluttajakäyttöön. Eri happojen molekyylikoko vaikuttaa siihen, kuinka syvälle ihon kerroksiin hapolla päästään vaikuttamaan. Hapot eivät siis ole vain pintakuorinta-aineita, vaan niillä voidaan hoitaa myös syvempiä ongelmia, kuten maksaläiskiä, arpia ja ryppyjä. Ärsyttämällä ihoa, se puolustautuu ja alkaa itse tuottamaan mm. kollageenia tehokkaammin. Hapoilla vaikutetaan suuresti myös muiden aineiden hoitotehoon ja imeytymiseen ja osa niistä on itsessään myös kosteuttavia. Vaikka kaikki hapot kuorivat, on niissä kuitenkin myös ratkaisevia eroavaisuuksia ja ominaisuuksia. 

AHA-happo (alfahydroksihappo, alfa hydroxy acid) on yhdistävä nimike vesiliukoisille hedelmähapoille. AHA-happoa esiintyy luonnossa mm. hedelmissä, maidossa, kasveissa ja pähkinöissä, mutta niitä voidaan tehdä myös laboratoriossa. AHA-happoa käytetään pääsääntöisesti ikääntyvän ihon hoidossa eli se on tehokkain happo maksaläiskien ja ryppyjen hoidossa, sillä se tehostaa ja nopeuttaa ihon uusiutumisprosessia.  AHA-happoihin kuitenkin kuuluu myös erittäin mieto, herkälle tai tulehtuneelle iholle sopiva mantelihappo (mandelic acid) ja kosteuttava maitohappo (lactic acid). Vahvin AHA-happo on glykolihappo (glycolic acid), joka pienen molekyylikoon vuoksi pääsee imeytymään ihon alimpiin kerroksiin. Kosmetiikassa käytettävät hapot ovat pääsääntöisesti glykolihappo, sitruunahappo (citric acid), omenasta, luumusta, kirsikasta tai vesimelonista saatava omenahappo (malic acid), viinirypäleen viinihappo (tartaric acid) maitohappo ja mantelihappo. 

  • rypyt ja juonteet 
  • arvet 
  • kuiva iho – maitohappo 
  • hyperpigmentaatio, maksaläiskät, toimintahäiriöt, eloton iho – sitruunahappo 
  • herkkä iho, akne – mantelihappo

Salisyylihappo (salisylic acid) on betahydroksiryhmään kuuluva BHA-happo (beta hydroxy acid) ja luonnossa sitä esiintyy mm. pajussa, koivussa ja poppelissa. Sillä on keratolyyttinen ominaisuus eli se liottaa sarveisainetta ja sitä käytetään känsien ja syylien hoidossa, mutta sillä on myös bakteereita tuhoava vaikutus ja on siksi epäpuhtaan ihon pelastaja. Salisyylihappo on rasvaliukoinen ja pääsee sen ansiosta syvälle ihohuokoseen ja liottaa sieltä ylimääräistä talia ja ehkäisee näin huokosten tukkiutumisen. Huokosten tukkeutuminen on pääsääntöisesti syy pinnalle muodostuville finneille ja mustapäille, joten jos sinulla on epäpuhtauksiin taipuvainen iho, on ennaltaehkäisy todella tärkeää. Kosmetiikassa käytetään myös toista BHA-happoa, betaiinisalisylaattia (betaine salicylate), joka on miedompaa, kuin salisyylihappo. Happopitoisuus (0,5%-2%) vaikuttaa aina tuotteen tehoon ja 2% salisyylihappo on voimakkain, mitä kuluttajakäyttöön on saatavilla. Vaikka BHA-happo on suunnattu epäpuhtauksille, on sillä hapoille ominainen kuoriva vaikutus, mutta se ei ole yhtä voimakas kuin AHA-happo. Salisyylihappo ehkäisee myös tulehduksia ja auttaa ihoa rauhoittumaan ja sopii siksi myös akneiholle.  

  • mustapäät 
  • finnit 
  • suurentuneet ihohuokoset
  • voimakas talintuotanto, rasvainen iho
  • akne

PHA-happo eli polyhydroksihappo (poly hydroxy acid) on happoperheen tuorein löydös ja tehoiltaan kaikkein miedoin. Se kuorii kyllä ihon pintaa, mutta ei ole läheskään yhtä voimakas, kuin AHA- tai BHA-happo ja sopii siksi todella herkälle tai herkästi reagoivalle iholle sekä iholle, joka on kipeässä tulehdustilassa, kuten ruusufinni. PHA-happo on  molekyylikooltaan suurin, eikä pääse imeytymään ja vaikuttamaan yhtä nopeasti eikä siksi aiheuta yleensä reaktiivisuutta tai tuntemuksia iholla. PHA-happo on myös antioksidanttinen ja humektanttinen eli se sitoo kosteutta. Kosmetiikassa yleensä käytetyt PHA-hapot ovat glukonolaktoni (gluconolactane) sekä lakto- ja maltobioninen happo (lactobionic and maltobionic acid). Glukonolaktoni estää ihon rakennetta hajottavaa prosessia ja vahvistaa ihoa. Pitkään käytettynä siitä voi olla apua herkkyyden ja punoituksen vähentämisessä. Laktobioninen happo sen sijaan korjaa hentoja juonteita ja tasoittaa ihon pintaa ja auttaa häivyttämään pigmenttimuutoksia. Antioksidanttina se estää MMP-entsyymin toimintaa. Sille on myös ominaista muodostaa ihoa kosteuttava suoja.  

  • herkkä tai reaktiivinen iho 
  • rosacea eli ruusufinni 
  • ekseema 
  • atopia 
  • herkkä rasvainen iho 
  • pinnalliset juonteet

Happoperheestä löytyy siis apu ja oikeat tuotteet ihan jokaiselle iholle ja ovat ihan syystä suositeltuja aineita ihan päivittäisissä ihonhoitorutiineissa. Happoja voi myös yhdistellä ja markkinoilla on myös valmiita yhdistelmähappoja. PHA- + AHA-happo yhdistelmä voi siis olla hellävarainen happokuorinta, johon on tuotu hieman lisäpotkua esimerkiksi maitohapolla. Tai AHA- + BHA-happo juonteikkaalle ja epäpuhtaalle iholle. Itse happoja ei kannata lähteä sekoittelemaan tai kerrostelemaan, vaan ongelma-alueet voi hoitaa levittämällä eri happoa eri kasvojen alueille . Esimerkiksi BHA-happo nenän mustapäille ja PHA-happo muualle kasvoille.  

Happoja pitäisi aina käyttää ohjeistuksen mukaan, mutta omat tuntemukset menevät aina kirjallisten ohjeiden edelle. Jos tuotteesta sanotaan, että aamuin illoin, mutta iho alkaa kuivumaan liikaa, vähennä käyttö kertaan päivässä tai vain joka toinen päivä. Happopitoinen tuote voi olla iholle jätettävä tai pois pestävä, riippuen kuinka vahvasta haposta on jälleen kyse. Älä ikinä jätä iholle tuotetta, joka ohjeistetaan pesemään pois! Voimakkaita happoja ei sovi laittaa, jos iho on rikki ja erityisesti herkät (esim. silmänympärystä) ja ekseemaiset alueet kannattaa kiertää, jos kyseessä on voimakkaampi happo. Mikäli hoidat hieman syvempää ongelmaa, anna hapolle aikaa. Ihon pinta kyllä kirkastuu jo yhdestä kerrasta, mutta niin hoitola- kuin kotihoito vaatii useita kertoja, jotta tulokset alkavat selvästi näkymään.  

Ja viimeisenä kaksi tärkeintä asiaa: kosteutus ja auringolta suojaaminen! Hapot ja UV-säteet eivät todella sovi yhteen ja pahimmassa tapauksessa aiheutat isompia ongelmia ihollesi altistamalla sen happokäsittelyn jälkeen auringolle. Voimakkaasti hapotettu iho on ehdottomasti suojattava suoralta auringonvalolta eikä suojakertoimen kanssa voi vetää överiksi. Happokuorinnan jälkeen iho janoaa kosteutta, joten anna sille sitä. Kuten aiemmin mainitsin, iho on todella  vastaanottavainen hapotuksen jälkeen ja saat kaikki muut tehoaineet paremmin imeytymään, joten käytä tilanne hyväksi ja ruoki ihoa boosterilla, seerumilla tai tehotipoilla ja sinetöi aineet ihoon kosteuttavalla voiteella. 

Mikäli hapot edelleen mietityttävät, me olemme täällä juuri sitä varten. Sinun ihosi analysoimalla, osaamme suositella sopivan tuotteen ja/tai hoidon ja opastamme sinua oikeanlaisessa kotihoidossa. Itse suosittelen kaikkia kokeilemaan, koska ne ovat yksi parhaimpia kosmetiikan raaka-aineita, joita meillä on käsillä!  

<3:lla ikuinen happo-pää Paula