LED-valoterapia

LED – Light Emitting Diode

LED-valohoidolla on hoidettu ihoa kautta aikojen, sillä eri aallonpituuksilla voidaan vaikuttaa suoraan solutoimintaan vahingoittamatta ihoa. Alun perin hoitoa käytettiin leikkausten jälkihoidossa ja kuten usein käy, sivutoimintana ymmärrettiin laitteen mahdollisuudet kauneudenhoidon puolella. Toiminta perustuu siis valoenergiaan ja eri aallonpituuksiin (nm=nanometri). Tuohon samaan aallonpituuteen perustuu myös esimerkiksi IPL- ja laserlaitteet. Valoenergia muuttuu soluenergiaksi ja sillä saadaan nopeutettua solujen toimintaa, tehostettua nestekiertoa ja stimuloitua mm. kollageenin tuotantoa. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että solut kasvavat jopa 200 kertaa nopeammin altistettuna LED-valohoidolle, kuin normaali valo-olosuhteissa.

Kun solutoimintaa manipuloidaan, on todella tärkeä ymmärtää, mihin mikäkin aallonpituus vaikuttaa. Jokin aallonpituus aktivoi esimerkiksi kollageenintuotantoa, toinen tuhoaa sitä. Eli toinen on tarkoitettu ikääntyneen ihon hoitoon ja toinen arven poistoon. Vaikka valohoidon teho on todistettu, se on silti yksinään melko vaisu hoitomuoto ja vaatii todella monta sarjahoitokertaa. Siksi meillä LED-valoterapia on aina yhdistetty johonkin kasvohoitomuotoon, joko tehostamaan itse hoitoa tai rauhoittamaan hoidosta johtuvaa reaktiota. Koska hoito on ns. luonnollinen hoitomuoto, sille ei suoranaisesti ole vasta-aiheita eikä hoito myöskään satu. Tekstin lopussa on listaus, milloin hoitoa ei voida suorittaa.

LED-valoterapia toimii:

• kollageenin tuotanto, ikääntyneen ihon hoito, kiinteytys

• solujen aineenvaihdunta

• arpien ja leikkaushaavojen parantuminen ja jälkien häivytys

• akne-iholle ihon tasapainottamiseen ja tulehduksen hillintään

• couperosa- ja rosacea-iholle rauhoittamaan ja vähentämään punoitusta

• epäpuhtaalle iholle tasapainottamaan ihon normaalitoimintaa

• atoopikolle

• maksaläiskien ja pigmenttihäiriöiden häivytykseen

LED-valoterapian aallonpituudet:

Punainen valo 620-640nm – Lisää kollageenin tuotantoa, käynnistää ihon korjausmekanismeja, herättelee fibroblastisoluja ja nopeuttaa solujen kasvamista ja juonteiden tasoittumista. Uudistavan ominaisuuden vuoksi, ihon väri tasoittuu ja pigmenttimuutokset tasoittuvat. Ihon kimmoisuus paranee. Taajuudet tunkeutuvat 3,7-3,9 mm syvyyteen.

Sininen valo 470-415nm – Epäpuhtaan ihon ja aknen hoitoon se on loistava puhdistavien ja antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi. Vähentää tehokkaasti nesteen määrää kasvoilla ja tekee ihosta tasaisemman näköisen. Ihossa olevat tulehduspesäkkeet rauhoittuvat. Bakteereilla on aknen kehittymisessä merkittävä osa ja LED-valo tuhoaa ja heikentää bakteerien toimintaa vaikuttamalla niiden molekyyleihin. Sininen valo desinfioi ihoa turvallisesti, rikkomatta sen suojakerrosta. Voidaan käyttää myös herkälle ja atooppiselle iholle rauhoittavissa ja kosteuttavissa hoidoissa.

Turkoosi valo 490-520nm – Edistää imunesteen virtausta vaikuttaen kasvojen lymfakiertoon mm. turvotusta poistavana.

Violetti valo n. 690nm – tehostaa solujen uusiutumista eli iho tasoittuu. Violettia valoa voidaan käyttää myös epäpuhtaalle iholle, suun ympärysihottumaan sekä ruusufinnin hoitoon. Violetti valo on sinisen ja punaisen valon yhdistelmä ja siinä on antiseptisiä vaikutuksia. Vaikuttaa hieman syvemmällä kuin sininen valo.

Vihreä valo 520-565nm – vaikuttaa melanosyytteihin ja auttaa näin estämään liiallista melaniinin tuotantoa ja sen kulkeutumista ihon pinnalle.  Valon taajuus 520nm on tehokkain pigmenttiläiskiin. Näkyvät pigmenttiläiskät vaalenevat, koska vihreä valo hajottaa melaniinikertymiä. Korjaavat vaikutukset ovat hitaita, koska uusien ihosolujen kulkeutuminen epidemiksen pohjalta ihon pinnalle, kestää noin 28 päivää. Vihreän valohoidon aikana suosittelen käyttämään kirkastavaa, pigmenttiläiskiä vaalentavia hoitotuotteita.

Keltainen valo 565-590nm – stimuloi lymfatoimintaa sekä rauhoittaa ihon punoitusta. Edesauttaa solujen hapenottokykyä, edistää nestekiertoa ja parantaa ihon vastustuskykyä. Kirkastaa ihoa.

Oranssi valo 590-625nm – rauhoittaa ja kirkastaa ihoa, lisää kollageeni-elastaani tuotantoa

Kirkas valo >750nm – tunkeutuu syvälle ihoon, nopeuttaa kudosten aineenvaihduntaa, silottaa juonteita ja kiinteyttää ihoa. Korkea keltainen- violetti valo on korkein valontaajuus. Stimuloi nestekiertoa, vahvistaa verisuonten seinämiä ja rauhoittaa herkkää ihoa. Vaalentaa hyperpigmentaatiota hajottaen liikapigmenttiä, halliten melaniinin tuotantoa.

Esteitä LED-valoterapialle:

• syöpä

• raskaus tai imetys (ei tutkittu vaikutuksia)

• sydämentahdistin

• avohaava (ei saa olla hoitoalueella)

• valolle herkistävät lääkkeet (isotretioniini, amiodaroni, metotreksaatti, atsatiopriini, doksisykliini ym.) Voidaan tehdä lääkärin luvalla.

• valoherkkyys tai -allergia

• epilepsia

• albinismi, porfyria

• lupus (punahukka)

• valolle herkistävät tuotteet, kuten mäkikuisma, jotkin bergamottiöljyt, lime, väinönputki, lipstikka (ihokontaktissa, ulkoisesti käytettynä)