Värillä on väliä!

Swiss Color on sveitsiläinen väripigmenttisarja, jonka tavoite aikoinaan oli luoda täysin turvalliset ja stabiilit pigmentointivärit. Menneinä vuosina on ollut todella yleistä, että kestopigmentoinnit tehdään tatuoimalla ja tatuointiväreillä. Siksi näemme joidenkin iholla vihreitä, sinisiä tai punaisia jäänteitä pigmentoinnista. Myös liian syvään työstetty väri voi muuttua ikävästi, mutta se mistä pigmenttiväri koostuu vaikuttaa todella paljon siihen, millainen ”muisto” pigmentoinnista jää.

En nyt sano, että muiden valmistajien värit olisivat vaarallisia, mutta se, miksi me työskentelemme Swiss Color väreillä, johtuu siitä, että ne ovat turvallisia, stabiileja ja metallittomia. Valtaosa markkinoiden kestopigmentointiväreistä on inorgaanisia. Sävyt ovat intensiivisiä ja kestävät kyllä aikaa, mutta sisältävät mineraaleja, raskasmetalleja ja rautaoksidia, joka on juuri se raaka-aine, joka aiheuttaa värimuutoksia ajansaatossa. Joissakin tuotteissa rautaoksidipitoisuus saattaa olla niin korkea, että se on este mm. magneettikuvaukselle. Värien sisältämä nikkeli aiheuttaa monelle rajujakin allergisia oireita. Orgaanisten väripigmenttien ongelma on taas korkea allergiariski. Swiss Color väripigmentit ovat synteettisiä orgaanisia yhdisteitä eli ne ovat laboratoriossa tuotettuja orgaanisia molekyylejä. Tämä takaa sen, että tuote on stabiili, hypoallergeeninen, molekyylikoko on optimaalinen eikä elimistöön viedä vieraita aineita. Väri asettuu välittömästi kudokseen eikä se lähde leviämään. Haalistuessaan väri yksinkertaisesti vaalenee ja väripigmentit poistuvat elimistöstä normaalin aineenvaihdunnan kautta. Värit ovat helposti työstettäviä ja tämä helpottaa niin meitä tekijöitä, kuin teitä asiakkaita. Vähemmän työtä tarkoittaa vähemmän epämukavuutta teille.

Kaikkihan toki suosivat omia tuotteitaan ja siksi Swiss Color onkin testattu (ja pigmenttimateriaali testataan edelleen) ulkopuolisilla laboratorioilla, jotka ovat täysin puolueettomia. The ResAp 2008 ja asetus 21:12:12 esittävät, että rautaoksidittomat pigmentit olisivat jossain vaiheessa pakollisia, mutta Swiss Color on jo täyttänyt tämän vaatimuksen ensimmäisenä maailmassa ja se täyttää myös kaikki muut ResAp:n turvallisuusvaatimukset, sekä lääketeollisuuden asettamat säädökset.

Tarkkana INCI:n kanssa!

Kaikissa kosmetiikkatuotteissa on oltava nähtävissä INCI-lista eli ainesosaluettelo. Asiakas saa aina halutessaan tämän tiedon tekijältä. INCI ei valitettavasti aina vain kerro ihan täysin koko totuutta. Musta väri määritellään vain yhdellä CI (Color Number Index) väri-indexillä, joka on CI77266. Tämä koodi ei kerro, sisältääkö tuote esimerkiksi PAH-yhdistettä. PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä muodostuu, kun orgaaninen aine palaa epätäydellisesti. Savuaromi on ehkä puhekielessä helpommin ymmärrettävä muoto. Sitä siis muodostuu valmistusprosessissa, kun ainetta savustetaan, poltetaan tai kuivataan. Vuonna 2021 16 PAH-yhdistettä on määritetty syöpävaaralliseksi. Atso pigmenttejä tavataan myös pigmentointiväreissä. Ne ovat orgaanisia, mikä kuluttajan korvaan saattaa kuulostaa hyvältä ja jos olet valmis saamaan kehoosi mm. elohopeaa, niin go for it! (Älä!) Näiden lisäksi väreistä voi löytyä NDELAa, josta muodostuu nitrosamineja. Nitrosamiini on karsinogeenistä eli syöpävaaraa lisäävä. On varmaan tässä kohtaa jo sanomattakin selvää, ettei Swiss Color värit sisällä mitään yllä olevista.

 

”The right result means making the right decision.” – Swiss Color International