Infrapunasauna, infrapunanaamio, infrapunasuoristin. You name it. Todella vanhaa teknologiaa, mutta on nyt taas pinnalla ja monen vaikuttajan huulilla. Annahan kun avaan asiaa hieman selvemmin.
Vuonna 1800 William Herschel teki kokeen tutkiakseen näkyvän spektrin värien välisiä lämpötilaeroja. Hän asetti lämpömittarit jokaisen värin kohdalle spektrissä ja havaitsi, että lämpötila nousi sinisestä punaiseen mentäessä. Kun Herschel mittasi lämpötilaa näkyvän spektrin punaisen alueen ulkopuolelta ja havaitsi siellä vielä korkeampia lämpötiloja, hän teki merkittävän löydön: infrapunavalon! Infrapuna-aallot tai infrapunavalo ovat osa sähkömagneettista spektriä. Ihmiset kohtaavat IP-aaltoja joka päivä; ihmissilmä ei näe sitä, mutta ihminen voi havaita sen lämpönä.
NASA (National Aeronautics and Space Administration) aloitti alun perin punavaloterapian (IP) kokeilut tutkiakseen kasvien kasvua avaruudessa sekä edistääkseen haavojen paranemista astronauteilla. Kuten monissa muissakin keksinnöissä, ajan myötä löydettiin myös muita mahdollisia käyttökohteita, joita alettiin tutkia tarkemmin. IP on jo laajasti hyväksytty lääketieteellisessä käytössä fotodynaamisessa terapiassa. Tässä hoidossa matalatehoista punaista laservaloa käytetään
aktivoimaan valolle herkistävä lääkeaine. Tämän vuorovaikutuksen seurauksena syntyy kemiallinen reaktio, joka tuhoaa soluja. Menetelmää hyödynnetään erilaisten ihosairauksien, kuten ihosyövän, psoriaasin, aknen ja syylien, sekä muiden syöpätyyppien hoitoon.
Spektrin infrapuna-alueen valo tunkeutuu syvälle kudokseen, saavuttaa asetetun syvyyden ja tuottaa lämpöenergiaa kohteessa eli se antaa soluille mahdollisuuden imeä energiaa ja lisätä verenkiertoa hoidettavalla alueella. Kudoksen ns. kuumentaminen aiheuttaa aina kehossa vastareaktion, ja sitä me hoidolta odotammekin. Lämpö stimuloi mm. fibroblastien toimintaa (soluvälinainetta tuottavat fibroblastit korjaavat kudosvaurioita ja kypsyessään fibrosyyteiksi, niissä havaitaan myös kollageensynteesiä). Lämpö aktivoi myös suoraan kollageenin ja elastiinin muodostumista.
Punavalo on hyvä erottaa infrapunavalosta.
Ensinnäkin punainen valo on näkyvää ihmisen silmälle, kun taas infrapunavaloa ei voida havaita, koska sen energia on pienempi kuin näkyvän valon spektrissä. Toiseksi infrapunavalo omaa pidemmän aallonpituuden kuin punainen valo, minkä ansiosta se tunkeutuu syvemmälle ihoon ja lihaksiin. Tästä syystä esim. kuntosaleilla voi törmätä infrapunasaunaan. IP lämmittää ja nopeuttaa lihaksen korjausprosessia, eli kovan treenin jälkeen kannattaa hoitaa lihaksia IP:llä, joka voi mm. estää ankkakävelyn 😉
Punavalosta ja led-valohoidoista voit lukea lisää täältä.
Miten infrapunaa voidaan hyödyntää.
Kuten on jo tullut ilmi, IP tunkeutuu kudosten läpi, johon esimerkiksi normaali kosmetiikka ei kykene. Sen lopullista syvyyttä pystytään säätämään ja useimmiten laitevalmistajat tekevät tämän meidän puolesta, joten laitteita on turvallista ja mielekästä käyttää.
Hiustenhoito – Infrapunaraudat on suunniteltu hiusta hoitavien aineiden imeyttämiseen syvälle kuitukerrokseen asti. Laitteessa on yleensä määrätty lämpöaste, jolla aineet imeytetään ja lämpöä saa itse säädettyä, jos haluaa vaikka muotoilla hiukset hoidon päätteeksi.
Vartalon muokkaus – mm. VelaShape®, joka on rasvanpolttoon, selluliitin ja ihon hoitoon suunnattu laite. IP:tä käytetään ihon lämmittämiseen, sen aktivoimiseen ja se edesauttaa RF-teknologian toimivuutta.
Ihon hoito – stimuloi mitokondrioita, mikä puolestaan lisää adenosiinitrifosfaatin (ATP) tuotantoa edistäen paranemista, DNA:n korjausta ja solujen uudistumista, stimuloi kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Usein käytetään myös osana jotain muuta hoitoa joko boostaamassa toista teknologiaa tai antamassa lisähyötyä. Tällaisia ovat mm. RF-mesoterapia.
Kivun lievitys – nivelsärkyjen, lihasspasmien ja jäykkyyden lievittämiseen, joko infrapunasaunassa tai siihen tarkoitetulla laitteella. Tässä on hyvä huomioida laitekohtaiset erot, sillä nivelten ja lihasten hoitoon tarkoitetulla laitteella pitää olla syvemmälle vaikuttava imeytyvyys. Ihon hoitoon tarkoitettujen laitteiden nanometrit jäävät liian lyhyiksi.
Lähteet
Everything You Need to Know About Red and Infrared Light Therapy. (9.2.2021). LED Technologies INC.
https://ledtechnologies.com/blog/red-and-infrared-light-therapy/?srsltid=AfmBOorypYaZBcxhWhSA0PsX8Bc_NHmP-ABnGYHet3EVEHoq9mh4uAnx
National Aeronautics and Space Administration, Science Mission Directorate. (2010). Infrared Waves. NASA.
https://science.nasa.gov/ems/07_infraredwaves/